Kompetensutveckling inom ekologisk produktion och ett rikt odlingslandskap i samarbete med Oscar Franzén, Eklunda gård.

Studieresa ekologisk bärodling - 28 augusti 2017

Två av landets mest intressanta ekologiska bärodlingar finns i Dalarna. Tillmans odlar svarta vinbär och jordgubbar och förädlar både egna och andras råvaror till sylt och saft i eget musteri. Bergshyttans Odling drivs av Kersti Borgström som satsar på på hallon och biodling och siktar på att utöka odlingarna med bland annat björnbär, blåbärsstry och grönsaker.

Dagen börjar klockan 10 hos Tillmans. Där tittar vi på odlingar och musteri och diskuterar allt från odlingsteknik till ekonomi. Vi äter vi lunch på gårdens café och vid halv tvåtiden åker vi vidare till Bergshyttan där vi börjar rundvandringen kl 15. Dagen slutar kl 17.
Lunch betalas av var och en på plats och kommer att kosta 50-100 kr. Hör av dig om du har önskemål om specialkost.

Deltagaravgift: 200 kr + moms
Sista anmälningsdag: 20 augusti

Kursen är en del av länsstyrelsens satsning på kompetensutveckling inom ekologisk produktion.

Foto: Christina Winter

 Anmäl dig genom att skicka e-post med namn, adress och personnummer till Ylva.

Studieresa till Wästgötarna, tema kultursorter - okt/nov

Wästgötarna är en ekonomisk förening med åtta medlemmar som odlar, förädlar och levererar ekologiska spannmålsprodukter. På medlemmarnas gårdar odlas ett 50-tal kultursorter, vissa med rötterna i stenåldern. Wästgötarna erbjuder ett flertal produkter av dessa sorter tex. hel kärna, kross, kruska kli, flingor, fullkorn & siktat mjöl.

Vi tittar på odlingar och kvarn och diskuterar möjligheterna att starta upp liknande samarbeten i vår region. Resan riktar sig till alla nyfikna, redan aktiva eller blivande odlare, mjölnare och bagare.  

 Vi åker tidigt på morgonen i egna bilar som vi försöker samordna så gott det går. Studiebesöket börjar med lunch när vi är framme. Efter det spenderar vi eftermiddagen med att besöka odlingar och kvarn. På kvällen äter vi middag tillsammans. Hemresa efter frukost dagen därpå. Mer detaljerad info om upplägget kommer så småningom. 

Anmäl dig genom att skicka e-post med namn, adress och personnummer till Ylva.

Kursen är en del av länsstyrelsens satsning på kompetensutveckling inom ett rikt odlings landskap.

2016 och 2017

Enskild rådgivning inom Agroforestry, Oscar Franzén, Eklunda gård

 

Kurserna utförs på uppdrag av Länsstyrelsen och bekostas av Landsbygdsprogrammet. 

Extra information